onsdag, februari 6

Skita inte ner kastrullerna i onödan

Det här är kanske ingen nyhet för många men för mig som nästan alltid lagat (förutom lite klassiska storkok då och då) det som behövs till varje måltid är det revolutionerande. Lyssnade på en podcast från Food pharmacy för ett tag sedan där de tipsade om salladsbar i kylen och det så populära food prepping. I och med att vi äter mycket kall mat numera ur såväl hälsosynpunkt (till exempel är kall potatis betydligt bättre än varm potatis) till att barnen föredrar maten kall är det grejen här hemma att förbereda kylen med mat som vi sedan komponerar ihop hej vilt när det är dags att äta. Alla kan välja det som de gillar, perfekt!

Andra fördelar:
- maten är så gott som klar vilket minskar risken för att hamna i situationen att det blir "dålig" mat
- går att ordna en sallad snabbt för att ta med sig om man ska iväg
- mindre disk eftersom man inte skitar ner kastrullerna i onödan utan tillagar en större mängd varje gång.

Vi äter inte gluten och väldigt lite mjölkprodukter så mina tips utgår från detta. Dessutom tar jag hänsyn till vad som är hälsosamt för tarmfloran (inspirerad till stor del av Food pharmacy) och vad som passar en småbarnsfamilj. Vi äter fortfarande kött men försöker begränsa detta till ett minimum med tanke på hälsa och miljö. Men vi är inte så vana vid vegetariska alternativ så vi tar små steg mot detta mål. Dock äter vi i princip nästan bara ekologiskt kött. Och ekologiskt i övrig mat också. Finns det inte så avstår vi ofta att köpa alls men blir såklart en del icke ekologiskt också.

Förslag på innehåll i "salladsbaren":
- kokt kall potatis (femåringens favorit!)
- kokt quinoa
- kokt bovetepasta (eller kikärtspasta, gröna ärtor-pasta o s v)
- ugnsbakade rotfrukter (obs på låg temperatur) med nyttigheter såsom svartkål, jordärtskocka, morötter, kålrot o s v
- gröna ärtor (lägg frysta ärtor i en glasmatlåda, häll på varmt vatten, häll av vattnet när de svalnat och ställ in i kylen)
- rivna morötter eller råkostsallad (rivna morötter och vitkål)
- kokt eller ugnsbakad lax (eller annan fisk)
- syrad rödlök
- syrad vitkål, kimchi (finns ekologiska, opastöriserade att köpa färdigt)
- groddar från t ex gröna linser, adzukibönor o s v
- bönor av olika slag (vi är ännu lite "dåliga" på att äta detta då vi inte riktigt vant oss)
- ugnsbakad kalkon skuren i tunna skivor
- bladgrönt (babyspenat är en favorit här)
- sallad av olika slag
- parmesan att riva (umami, för smaken och att det innehåller mycket kalcium)
- kallpressad ekologisk olivolja/rapsolja att ringla på
- nötter och fröer
- färska örter att strö på
- färdigsåser t ex aioli (detta är ingen hälsobomb men sätter lite piff på maten)

Utöver detta brukar vi ha mängder med färsk avokado hemma så det alltid finns en lagom mogen.

* Var varsam om råvarorna, ångkoka, ugnsbaka eller stek på låg temperatur.
* Glöm inte var noga med att kyla ner maten snabbt för att hållbarheten ska bli bra.
* Upphetta inte oljor, undantag kallpressad kokosolja som tål att bli upphettad en del utan att bilda skadliga upphettningsgifter. Ibland använder jag ändå lite olivolja vid ugnsbakning för den goda smaken medveten om att det inte blir sådär ultimat för hälsan dock.




Har säkert glömt massor och vi är dessutom bara i "uppstart" så det lär komma fler tips allteftersom.

Inga kommentarer: